Almåsa på Idrebesök: Satsningen Himmelsfjäll sätter Idreområdet i rasande snabb utveckling
Under inledningen av vecka 28 blev en Almåsakvartett nedbjudna till ett två dagars studiebesök på Idreområdet. I tillägg till Almåsas ägare Kalle Bäckvall bestod kvartetten av Bernt Andersson, Mattias Bångman och Bert-Ola Bergstrand.
En eftermiddag med Idre Himmelsfjälls VD Torbjörn Wallin stod på den första dagens agenda. Wallin mötte upp för lunch och en bakgrundshistorik kring Himmelsfjäll nere i Idre by och tidigt stod det klart att detta projekt kan räknas in bland landets mer spektakulära byggprojekt även i konkurrens med andra kategorier än skidanläggningar.
—Staffan Derning stod år 2000 på toppen det berg som nu bebyggs med en vision om att expandera Idreområdet med en by i liknande storlek som Idre Fjäll. 15 år tog det sedan för visionen att växa till ett verkligt koncept med många tvivlare på vägen. Förra vintern invigdes liften och nu jobbar vi med en säljtakt på 40 tomter i veckan, allt händer i ett ruskigt högt tempo, konstaterar Wallin.
Anläggningen byggs i ett område där backarna vackert och i förhållandevis smal bredd slingras runt uråldriga tallstammar. Utspridd runt asfalterade vägar på flera kilometer växer stugkroppar upp i enhetliga stilar.
—Det som bygger ombeds förhålla sig efter en särskild stil som vi har tagit fram för att bevara en charm i området. Vi har också tagit till större tomtstorlekar än i många andra fall för att kunna bibehålla mer trädstammar och utöka distansen mellan stugorna, säger Wallin.
Under de senaste 5 åren beräknar man att 1,7 miljarder har investerats i Himmelfjällsområdet, med nuvarande byggtakt räknar man trots den redan snabba expansionen med att kunna fortlöpa försäljning och bebyggelse i 40 år till.
—Det är ett stort projekt detta, det är inget vi hymlar med. Vi ser framför oss att Idre Himmelfjäll kan ses som en ”mindre stad” när våra visioner har förverkligats. Vi har sålt 400 tomter.
Uthållighet och tålamod är dock en nyckelfaktor Wallin ofta refererar till.
—Inom de kommande 5 åren fokuserar vi blint på att bli lönsam skidanläggning, innan dess kommer vi inte titta särskilt mycket på att investera i andra sporter. De första åren är alltid kritiska för nya anläggningar och vi jobbar konstant med stor respekt och återhållsamhet i investeringar för att projektet ska bära och realiseras över en lång tid, säger Wallin allvarsamt.
Resans andra dag börjar med att den två år gamla stugan, som enligt Wallin tillhör Himmelsfjälls ”äldre områden”, packas ur innan vår 1 kilometer långa färd norrut till mer anrika Idre Fjäll. Efter uppmöte med den Kökschefen Mikael Bror tas vi omgående med upp till områdets högsta punkt och den spektakulära Restaurang Utsikten.
—Restaurangen här på toppen blev en rejäl succé redan från starten. Till vintern dubblar vi kapaciteten till 600 sittande gäster, berättar Bror.
Efter en omfattande rundvandring står det klart att nykomlingen Himmelsfjäll kompletterar etablerade Idre Fjäll väl.
—Vår nisch är barnfamiljer och idrottsgrupper, vi kan ställa om vår anläggning till att erbjuda evenemang och erbjudanden inom otroligt många sporter. Himmelsfjäll ser vi å sin tur ha lyckats attrahera ett litet annat kundsegment, tomterna går för väldigt höga priser vilket lockar en annan målgrupp än den vi traditionellt jobbar mot. Himmelsfjäll kompletterar oss väl och är snarare en konkurrent till premium-orter som Åre, säger Bror.
Text och foto av Mattias Bångman